söndag 27 maj 2012

Illegal invanding till Israel ett problem

Finländska tidningar berättade i lördags om kravallerna i Tel-Aviv i samband med demonstrationer mot den illegala invandringen till Israel från Afrika.
Artikeln som hade sammanställts av  FNB noterade att flera israeliska politiker höll aggressiva tal under demonstrationen, det nämns också att  premiärminister Netanyahu ser de afrikanska invandrarna som ett hot mot den judiska statens säkerhet och identitet.
Däremot nämns det inte att Netanyahu manat till lugn och tagit avstånd från de aggressiva uttalandena.
Citat: "there is no room for the types of comments and actions that we saw last night. I say these things to the general public and to the residents of south Tel Aviv whose pain we understand: We will solve this problem in a responsible manner."

De  illegala invandrarna från Afrika kommer främst från Eritrea och Sudan, inte från Etiopien som FNB artikeln hävdar.
För närvarande kommer det ca 700 illegala invandrare varje vecka till Israel. Sedan 2005 har det kommit ca 60.000.
Det är människosmugglare som "hjälper" afrikanerna att komma till Israel, vanligen via Sinai. Smugglarna i Sinai utsätter ofta invandrarna för en grym behandling, utpressning, tortyr och kidnappningar är vanliga.

 Israel  har en folkmängd jämförbar med Finland och en yta ungefär som Nyland så det är säkert sant att invandringen utgör ett hot. ( I Finland väcker redan några tiotals rumänska tiggare på gatorna i Helsingfors debatt)
De ekonomiska och politiska förutsättningarna i Israel är på en helt annan nivå än i grannstaterna, därför är Israel ett lockande mål för många afrikaner och dessutom på "gångavstånd". Det finns antagligen miljoner som gärna skulle flytta till Israel om det skulle vara möjligt, men det är naturligtvis inte något som Israel vill eller kan tillåta. Man hoppas att stängslet som håller på att byggas vid gränsen mot Sinai/Egypten skall förbättra situationen.

PM, minister call for calm after wave of violence

PM: Egypt fence nearly complete, deportations to start

 Senseless acts of violence

Inga kommentarer: