tisdag 13 mars 2012

Österbottens Tidning förklarar sig

Österbottens Tidning  publicerade i söndags en FNB nyhetsnotis med rubriken: "Femton döda i flygräder i Gaza".
I notisen nämndes inte med ett ord raketattackerna mot Israel eller något om israeliska skador.
Eftersom notisen var synnerligen obalanserad sände jag följande fråga till ÖT (den publicerades idag):

Fråga till ÖT:s redaktion
Ifall ÖT vill vara en seriös nyhetsförmedlare hur är det möjligt att man rapporterar om israeliska flygräder mot Gaza utan att med ett enda ord nämna att under fredag-lördag  avfyrades ett hundratal rakter och granater från Gaza mot israeliska städer? Palestinska offer rapporterades men inte israeliska.
 
 Henrik Othman biträdande chefredaktör på ÖT svarade följande:
 ÖT betraktar sig som seriös nyhetsförmedlare.I den lokala journalistiken gör vi vårt arbete själva och arbetar självfallet enligt principer om källkontroll och att alla parter skall höras. I vår utrikesbevakning är vi ,som vi så många gånger påpekat, uttryckligen nyhetsförmedlare och tvingade att förlita oss till nyhetsbyråernas version av vad som hänt i världen.vi har som lokaltidning och sista länk i näringskedjan från de stora nyhetsbyråerna via FNB inga som helst möjligheter att kontrollera bakgrunden eller vad som byråerna eventuellt valt att inte rapportera.
Henrik Othman

Min kommentar:
 På detta sätt fråntar sig redaktionen allt ansvar vad gäller utrikesrapporteringen. 
Men faktum är att redaktionen rubriksätter notiserna, vilket i sig ger redaktionen möjlighet att påverka hur läsarna skall uppfatta dem.
Redaktionen har också möjlighet att välja mellan ett stort antal notiser vilka som skall publiceras.
Det verkar också som om redaktionen skulle ha möjlighet att redigera texterna eftersom jag hittat  samma FNB notis som ÖT publicerade men med den betydande skillnaden att den notisen nämnde  raketattackerna mot Israel och skadade på den israeliska sidan. 
ÖT verkar alltså ha valt en version,  eller själv ändrat, så att notisen  enbart berättar om israeliska attacker.

Samma text som ÖT använde men texten med fet stil saknas i ÖT:s version.

Femton döda i israelisk flygräd mot Gaza (ÖT:s rubrik Femton döda i flygräder i Gaza)

Utrikes

Femton palestinier dödades i israeliska flygräder mot Gazaremsan på fredagen och lördagen. Dygnet var det dödligaste i gränsområdet på mer än tre år.
Israels försvarsminister Ehud Barak varnade för att Israel kommer att fortsätta anfalla palestinier som attackerar israeliska medborgare.
Barak sade också att den pågående "konfrontationsrundan" inte är över. Enligt Barak väntas våldet mellan den israeliska armén och militanta palestinier fortsätta i ytterligare en eller ett par dagar.
Fotbollsmatcher ställdes in
Israel attackerade flera mål på Gazaremsan efter mer än 90 raketattacker mot södra Israel sedan fredagsmorgonen, sade den israeliska armén. Fyra personer skadades i raketattackerna, tre av dem thailändska gästarbetare som jobbade på en gård nära gränsen till Gazaremsan. Flera fotbollsmatcher ställdes in av säkerhetsskäl på lördagen.
Det israeliska flygvapnet attackerade en rad mål i Gazaremsan. I en av flygräderna dödades ledaren för Palestinska folkets motståndskommittéer (PRC) Zuheir al-Quessi och medlemmen Mahmud Hanani. Den militanta gruppen svor att hämnas.(FNB)

FNB

Den feta texten saknas i ÖT:s version och den versionen avslutas med.: Flera fotbollsmatcher ställdes in av säkerhetsskäl på lördagen. FNB-AFP

Jag vet inte vem som i vilket skede ändrat på texten men ÖT:s version är medvetet vinklat för att få Israel att framstå i en dålig dager, det är helt klart.

Trots att ÖT uppmärksammats på att de gett en ensidig bild av händelserna väljer de att idag sätta som rubrik: "Israels attacker mot Gaza fortsätter"
I dagens notis nämns att "Före lufträden hade palestinierna riktat raketeld mot Israel."
Palestinska skadade och dödade nämns medan det inte finns ett ord om skadorna på den israeliska sidan.
Tyvärr har jag ingen möjlighet att kontrollera hur den ursprungliga FNB notisen ser ut.

Inga kommentarer: